Kalevala nykypäivässä

Miten Kalevala näkyy sinun arkipäivässäsi? Aika moni meistä luultavasti vastaa, että ei mitenkään. Jos pysähdyt vähäksi aikaa miettimään asiaa, saatat yllättyä. Kalevalaisuuksia onkin ympärillämme vaikka kuinka paljon, emme vaan tule kiinnittäneeksi niihin huomiota – niin itsestään selviä ne ovat.

Lue kertomus ja listaa asiat, jotka liittyvät mielestäsi Kalevalaan.

Perjantaiaamu valkeni Helsingin Kannelmäessä. Aamiaispöydän ympärillä istui perhe Ahtola: isä Seppo, äiti Marjatta ja teini-ikäiset lapset Aino ja Sampsa. 

Äiti ja isä olivat jakaneet aamun lehden keskenään kuten aina. Isä tihrusti vanhoilla lukulaseillaan taloussivuja etsien tietoja vakuutusyhtiöiden, erityisesti Ilmarisen ja Pohjolan, tilanteesta. Hän harrasti puolivakavissaan sijoitustoimintaa, mutta mikään rahasampo tuo harrastus ei kyllä ollut. Äiti luki lehdestä aina ensimmäisenä urheilusivut ja valitti kovaan ääneen, jos ei löytänyt lentopallotuloksia. Nuoruudessaan Marjatta oli pelannut lentopalloa kotikaupunkinsa Lahden Kimmo Volleyssä. Hän kävi Lahdessa edelleen viikoittain, sillä hän opetti Wellamo-opistossa keskiviikkoisin kirjansidontaa.  

Sampsa ja Aino keskittyivät syömään aamiaista, napit korvissa. Sampsa kuunteli Amorphista ja söi Väinämöisen palttoonnappeja höystettynä Ahti-sillin viipaleilla. Aino söi jugurttia puolukoilla, jotka hän oli itse poiminut Kyllikki-mummin kanssa mökillä Hiidenvedellä. Ainon korvissa soi Värttinä. Hän oli hurahtanut jokin aika sitten kansanmusiikkiin ja päättänyt, että ensi kesän lomasuunnitelmiin kuului ainakin kahdet festarit: Sommelo Kuhmossa ja Lempo Kouvolassa. 

Aamiaisen jälkeen perhe kiiruhti puolijuoksua juna-asemalle. Juna vei kohti keskustaa, töihin ja kouluun. Äiti työskenteli Kalevala Korun myymälässä, isä rakennusyhtiö Lemminkäisellä.  Sampsa ja Aino kävivät Elias-koulua Etelä-Helsingissä. 

Iltapäivällä äiti ja Aino tapasivat toisensa Lönnrotinkadun päässä ja suuntasivat metrolla Itäkeskukseen, Sotkan myymälään. Ainon sinnikkään taivuttelun tuloksena äiti oli suostunut ostamaan tyttärelleen uuden nojatuolin. Illalla vuorossa oli syntymäpäivälahjan lunastus: Terhi-kummi vei Ainon Keravalle Tivoli Sariolaan. 

Isä ja äiti pääsivät viettämään yhteistä iltaa Espooseen, Tapiola Sinfoniettan konserttiin. Ohjelmassa oli Jean Sibeliuksen Kullervo. Sampsalle ilta oli tätäkin ikimuistoisempi. Hän oli lupautunut ensimmäistä kertaa elämässään rap-battleen. Vastassa oli legendaarinen Aapo The Impivaara, jonka Sampsa lauloi suohon sääliä tuntematta.  Eeppistä!

Seuraava sivu